Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri 2021

Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri 2021

Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri 2021 yılı bahar dönemi için belli oldu. Lisansüstü eğitimini Türkiye’nin en iyi üniversitelerden biri olan Boğaziçi üniversitesinden almak isteyen öğrenci adayların başvuru tarihlerini kaçırmamalarını öneririz. Bu yazımızda Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans başvuru tarihleri, başvuru şartları ve başvuruların nereden, nasıl yapılacağıyla ilgili biraz bilgi vermeye çalışacağız.

Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri 2021

Boğaziçi Üniversitesi 2021 eğitim yılı Bahar Yarıyılı İçin Lisansüstü Programlara Başvurular 11 Ocak 2021 tarihinde başlayacaktır. Yüksek lisans başvuruları tam bir hafta devam edecek olup 18 Ocak 2021 tarihi son başvuru tarihidir. Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuruları elektronik ortamda yapılacaktır. Elektronik Başvuru Sistemi Açılış saati 11 Ocak 2021 10.00 (Yerel Saat) ve kapanış saati ise 18 Ocak 2021 16.30 (Yerel Saat).

Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Başvurusu için Bilim sınavı tarihleri: 16-17-19 Şubat 2021

BUEPT ( İngilizce Yeterlik Sınavı):   18 Şubat 2021

DBS (Düzey Belirleme Sınavı):  20 Ocak 2021

Boğaziçi üniversitesi lisansüstü başvurusu yapmak isteyenlerin en çok merak ettikleri bir diğer konu ise başvuruların elektronik başvuru sistemi üzerinden nasıl yapılacağı konusudur. Bu bilgiler BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ ELEKTRONİK BAŞUVRU STİSEMİ Kılavuzu’nda da yer almaktadır.

ELEKTRONİK BAŞUVRU STİSEMİ Kılavuzu:

Yüksek Lisans programlara başvurular elektronik ortamda yapılmakta ve gerekli tüm alanlar doldurulduktan sonra başvuru elektronik olarak gönderilmektedir. Başvurunun bir oturumda tamamlanması zorunlu olmayıp kaydedilen başvuru dosyasına, başvuru dönemi içinde kullanıcı adı ve şifre ile erişilerek, daha önce kaydedilen ancak henüz gönderilmemiş bilgiler üzerinde değişiklik yapmak mümkündür.

Sisteme giriş yaptıktan sonra sayfanın sol kısmındaki bağlantılar kullanılarak işlemler yapılır. Başvuru sırasında taranmış belgelerin (not belgesi/transkript, sınav sonuç belgesi vb) sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu elektronik olarak Kayıt İşleri Şube Müdürlüğü’ne gönderilir.

Gönderilmiş başvuru formları üzerinde değişiklik yapmak mümkün değildir. Elektronik başvuru Sistemi adayların erişimine 11 Ocak 2021 tarihinde saat 10.00’ da açılacaktır. 18 Ocak 2021 tarihinde saat 16.30’ da başvurulara kapatılacak, yeni kullanıcı tanımlanamayacak ve saat 17.00’da sistem başvurulara tamamen kapatılacaktır. Adayların başvuru sürecini göz önünde bulundurarak ve sistemin başvurulara kapanış saatini dikkate alarak başvurularını tamamlamaları tavsiye edilir.

Boğaziçi Üniversitesi lisansüstü programlarından kabul alan adayların, başvuruda beyan ettikleri bilgilerin doğrulanması için resmi belgeleri Üniversite’ye kayıt sırasında ibraz etmeleri gerekmektedir. Ayrıca, bazı programlar resmi belgeleri sözlü/yazılı sınav tarihlerinde isteyebilir. Boğaziçi Üniversitesi gerçeğe aykırı beyanda bulunarak başvuru yapan adayların kabul kararlarını iptal etme hakkına sahiptir… Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Programlara başvuru yapmak için gerekli olan belgeler:

  • İngilizce dil yeterlik belgesi
  • Lisansüstü eğitim giriş sınav sonuçları (ALES/GRE/GMAT)
  • Doktora Programına başvuranlar için YDS/ÜDS/KPDS
  • Diploma veya mezuniyet belgesi
  • Disiplin sicil belgesi
  • Resmi transkript
  • Referans mektubu
  • Amaç yazısı (Statement of Purpose)
  • Özgeçmiş
  • Başvuru ücreti

Not: “Boğaziçi Üniversitesinde bir lisansüstü programa kayıtlı öğrenci Üniversite ile ilişiğini kesmeden aynı lisansüstü programa tekrar başvuru yapamaz, bu şekilde olan başvurular işleme alınmayacaktır.”

  • İngilizce dil yeterlik belgesi

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim dili İngilizce’ dir. Adayların İngilizce dil bilgilerini, Senato tarafından kabul edilen bir dil sınavı ile kanıtlamaları gereklidir. Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Dil Yeterlik Sınavı (BÜYES) Yabancı Diller Yüksekokulu (YADYOK) tarafından verilmektedir. BÜYES sınavına girecek adayların, sınav tarihinden önce YADYOK’ a sınav başvurusu yapmaları gerekmektedir.

Daha önce TOEFL® ya da IELTS sınavına katılıp sınavın genel toplamından gerekli olan puanı alan ancak yazma bölümünden gerekli puanı alamayan adayların, TWE sınavına katılabilmeleri için TOEFL® ya da IELTS sınav sonuç belgesini YADYOK’ a sunarak sınav başvurusu yapmaları gerekir. TWE sınavında başarılı oldukları takdirde İngilizce yeterliklerini almış olurlar. Sınavın geçerlilik süresi sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıldır.

TOEFL®

TOEFL® (PBT) 550, TWE 4.5

TOEFL® (IBT)   79, TWE 22

Evde TOEFL® (IBT) 79, TWE 22

Sınavın geçerlilik süresi sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıldır.

 

International English Language Testing System (IELTS)

IELTS Akademik 6.5, Akademik Yazma Bölümü: 6.5

Sınavın geçerlilik süresi sınavın yapıldığı tarihten itibaren iki yıldır.

İngilizce Dil Yeterlik Sınavından Muafiyet için bakınız:

“Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfı Eğitim ve Sınav Yönetmeliği” (Madde 10)

Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri 2021

İngilizce Dil Hazırlık Sınıfı

Lisansüstü programların dil hazırlık sınıfı için açılmış olan kontenjanlarına başvuru yapacak adayların YADYOK tarafından verilen Düzey Belirleme Sınavı’na (DBS) girmeleri gerekir. Kabul edilecek adayların; Güz yarıyılı başvurularında en az orta (intermediate), Bahar yarıyılı başvurularında en az ileri (advanced) düzeyde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Kabul edilecek adayların Güz yarıyılı başvurularında belirli programlar için en az ileri (advanced) düzeyde İngilizce bilmeleri gerekmektedir. Düzey belirleme sınavında istenilen seviyenin altında sonuç alanların kabul edildikleri programlara kayıt yaptırma hakları yoktur.

 

  • Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınav Sonuçları (ALES/GRE/GMAT)

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES)

Adayların lisansüstü programlara başvuru yapabilmeleri için Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurulan programın puan türünde ALES puanına sahip olmaları gerekir. Bazı Tezsiz Yüksek Lisans Programları için ise ALES koşulu aranmamaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi’nde bir yüksek lisans programını tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek aynı ana bilim dalında doktora programına başvuru yapan adayların ALES sınav puanı sunmalarına gerek yoktur.

ALES sınav sonuçları beş yıl geçerlidir.

 

  • Graduate Record Examination (GRE) / Graduate Management Aptitude Test (GMAT)

ALES sınav sonucu yerine uluslararası düzeyde kabul gören Graduate RecordExamination (GRE) ve/veya Graduate Management Aptitude Test (GMAT) sınav sonuçları da kabul edilmektedir. Bazı programlarda ALES’e ek olarak GRE veya GMAT sınav sonuçları da istenmektedir. GMAT ve GRE sınav sonuçları  geçerlilik süresi beş yıldır.

GRE ve/veya GMAT resmi sınav sonuçlarının doğrudan Boğaziçi Üniversitesi’ne gönderilmesi gereklidir. (Boğaziçi Üniversitesi GRE kodu 3205, GMAT kodu 0796 dır.)

 

  • Doktora Programına başvuru için Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınav Sonucu (YDS/ÜDS/KPDS)

Doktora programlarına başvuracak adayların Senato tarafından kabul edilen İngilizce dil yeterlik sınavlarına ilave olarak Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği uyarınca YDS/ÜDS/KPDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan, yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında yönetmelikte belirtilen dillerin birinden YDS/ÜDS/KPDS’den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan almaları gerekmektedir.

Not: BÜYES / IELTS / İngilizce muafiyet için en geç iki akademik yıl içinde BÜ’den mezun olma kuralı, YÖK tarafından YDS/ÜDS/KPDS ‘ye eşdeğer kabul edilmediği için bu koşulu sağlamamaktadır.

Boğaziçi Üniversitesi Yüksek Lisans Başvuru Tarihleri 2021

  • Diploma veya mezuniyet belgesi

Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayın bir lisans programından mezun veya mezun olabilecek durumda olması gerekir. Lisans derecesi ile doktora programına başvurabilmek için adayın bir lisans programından mezun veya mezun olabilecek durumda olması gerekir. Yüksek lisans derecesi ile doktora programına başvurabilmek için adayın bir yüksek lisans programından mezun veya mezun olabilecek durumda olması gerekir.*

*(Yükseköğretim Kurulu Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “doktora programına başvurabilmek için adayların bir lisans veya tezli yüksek lisans diplomasına sahip olmaları gerekir.” hükmü 6/2/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına kayıtlı olan öğrenciler hakkında uygulanmaz.)

Mezun olan adayın başvuruda diploma veya mezuniyet belgesini, henüz mezun olmamış (Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinden istenmiyor) adayın ise mezun durumunda olduğunu gösteren, üniversitesinden alınmış resmi yazıyı başvuruda sunması gereklidir.

Lisans veya Yüksek Lisans derecesini yurtdışındaki bir yükseköğretim kurumundan alan T.C. vatandaşlarının denklik belgelerini, yabancı uyrukluların ise Yükseköğretim Kurulu’ndan almış oldukları tanınma belgelerini sunmaları gerekir.

 

  • Disiplin sicil belgesi

Yurtiçindeki bir üniversiteden gelen adayın mezun olduğu veya okuduğu kurumdan disiplin sicilini gösterir belge alması ve başvuruda sunması gerekir. (Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri ve mezunlarından istenmiyor)

Disiplin sicil durumu öğrenci belgesi veya transkript üzerinde yazılı olan adayın ayrıca yazı almasına gerek yoktur.

 

  • Resmi transkript

Dersleri ve notları gösterir resmi transkript belgesi başvuruda sunulmalıdır. Doktora Programına başvuruda yüksek lisans transkripti ile birlikte lisans transkripti de sunulmalıdır.

 

  • Referans mektubu

Tüm lisansüstü program başvurularında en az iki adet referans mektubu istenir.

Başvuru formunda referans mektubu alınacak en az iki kişinin adı, soyadı ve e-posta adresi belirtilir. Başvuru gönderildikten sonra, iletişim bilgileri verilen kişilere referans mektuplarının nasıl iletileceği ile ilgili otomatik e-posta gönderilir. Referans mektubunu verecek olan kişiler sistem üzerinden referans mektubunu ulaştırdığında başvuru sahibine e-posta ile referans mektubunun ulaştığı bilgisi gönderilir. Başvurulan programa ait özel bir referans formu varsa bu formun temin edilip referans yazacak kişiye ulaştırılması adayın sorumluluğundadır.

 

  • Amaç Yazısı (Statement of Purpose)/Araştırma Önerisi/Özgeçmiş

Programa katılma amacını belirten İngilizce olarak yazılmış bir amaç yazısı sunulmalıdır. Hazırlık sınıfı kontenjanına başvuracak adaylar amaç yazısını Türkçe olarak da sunabilirler.

Bazı programlar için yazılı araştırma önerisi sunulmalıdır.

Bazı programlar için özgeçmiş bilgisi (CV) sunulmalıdır.

 

  • Başvuru ücreti

Programlara başvuru ücreti: 110.00 TL. dir. Yurt dışından yapılacak ödemeler için 50 € veya 50 $ dır.

Her program başvurusu için ayrı bir başvuru ücreti ödenmelidir.

Başvurulacak program kontenjan açmışsa ve başvuru koşulları sağlanıyorsa başvuru ücreti yatırılmalıdır. Aksi takdirde başvuru ücreti iadesi yapılmayacaktır.

Başvuru yaptığı tarihte Boğaziçi Üniversitesi’nde kayıtlı olan adaylardan başvuru ücreti alınmaz.

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrenci olup başvurduğu dönemde kayıt yaptırmamış olan adayların, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının ve Boğaziçi Üniversitesi dışından gelen adayların başvuru ücreti ödemesi gerekmektedir.

 

  • Kabul Kararı

Boğaziçi Üniversitesi Lisansüstü Programlara başvuru sonuçları, başvuru yapan adayların kabul kararları Üniversitenin web sayfasında duyurular başlığı altında, ilgili Enstitüler tarafından ilan edilir.

Öğrencilere uygulanan öğrenim ücretleri/öğrenci katkı payı hakkında bilgi almak için tıklayınız.

 

Türkiye’de Yüksek Lisans ve Doktora programlarına yabancı uyruklu öğrenci kabul eden diğer üniversiteler, o üniversitelerin başvuru tarihleri ve başvuru şartlarıyla ilgili güncel bilgilere aşağıda vereceğimiz linkten ulaşabilirsiniz.

Buraya tıklayın : Yüksek Lisans ve Doktora Başvuru Tarihleri

Şunlara Bakabilirsin

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Yabancı Öğrenci Ücretleri 2021

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Yabancı Öğrenci Ücretleri 2024

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Yabancı Öğrenci Ücretleri 2024 İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İstanbul’un merkezinde yer alıp, …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir