Yabancılar için yüksek lisans başvuru şartları

Yabancılar İçin Yüksek Lisans Başvuru Şartları | Lisansüstü Eğitim

Yabancılar için yüksek lisans başvuru şartları

Yabancılar İçin Yüksek Lisans Başvuru Şartları | Lisansüstü Eğitim

Yüksek Lisans programlarına başvuracak adayların lisans derecesine sahip olmaları veya koşullu ön kabul için lisans öğrenimlerinin son yarıyılında öğrenci olmaları gerekir.

Doktora programlarına başvuracak adayların yüksek lisans derecesine sahip olmaları veya koşullu ön kabul için yüksek lisans öğrenimlerinin son yarıyılında öğrenci olmaları gerekir.

Tezsiz yüksek lisans programlarından mezun olanlar doktora programlarına başvuramaz, ancak 06/02/2013 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına  kayıtlı olan öğrenciler başvurabilir.

Mezun olabilecek durumda başvuru yapanlar, kesin kayıt tarihlerinde mezuniyet belgelerini veya mezun olduğuna dair mezuniyet tarihini de belirten Üniversitelerinden onaylı bir belge ibraz etmek zorundadırlar. Kesin kayıt tarihinden önce mezun olamayan öğrenciler, asil olarak kazanmış olsalar dahi kesin kayıtları yapılmayacaktır.

Lisansüstü programlar, yüksek lisans, doktora ve tıpta uzmanlık programlarını kapsar. Türkiye’de, bu programlar enstitüler aracılığı ile yürütülür. Yüksek lisans programları, tezli ve tezsiz olmak üzere iki şekilde yürütülebilir. Tezli yüksek lisans programı en az yedi  ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Tezsiz yüksek lisans programı ise en az on ders ve dönem projesinden oluşur. Yüksek lisans programlarını bitirme süresi 2 yıldır. Doktora programları, en az yedi ders, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşur. Doktora programı derslerini tamamlama süresi en çok 4 yarıyıl, doktora programını bitirme süresi ise 8 yarıyıldır. Doktora programlarına başvurabilmek için yüksek lisans derecesine sahip olmak zorunludur. Tıpta uzmanlık programları doktora programları ile eşdeğer düzeydedir ve üniversitelerin Tıp Fakültelerinde ve Sağlık Bakanlığı veya Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı hastanelerde yürütülmektedir.

Lisansüstü programlara başvuracak adayların, başvurularında, genellikle, tamamladıkları eğitime ait diploma, aldıkları derslerin içerikleri ve not çizelgesine ek olarak, referans ve niyet mektupları ve Türkiye’de yapılan Lisansüstü Giriş Sınavı (ALES) sonucu veya uluslararası düzeyde tanınmış bir lisansüstü giriş sınav sonucu (GRE, GMAT vb.) sunmaları gerekebilir. Her üniversite ve programın farklı kabul kriterleri olabilir. Bu nedenle, lisansüstü düzeyde öğrenim görmek isteyenlerin doğrudan enstitülere başvurmaları gerekmektedir.

 

Denklik Belgesi

 (TC Vatandaşı için);  Lisans veya Yüksek Lisans eğitimini yurtdışında tamamlamış TC Vatandaşı adayların; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından diploma denklik belgesi almaları gerekmektedir. Diploma Denklik Belgesi müracaatını yapan aday başvurusunu gerçekleştirebilir ancak kesin kayıt sırasında belge alındıktan sonra ibraz edilmesi gerekmektedir. Yüksek lisans ya da Doktora başvurusunda bulunacak Yabancı Uyruklu adayların, denklik başvurusu yapmalarına gerek yoktur.

 

Okul Tanıma Belgesi 

(Yabancı uyruklu adaylar için); Okul tanıma belgesi, Lisansüstü Programlara Kesin Kayıt’ sırasında enstitüte’ye teslim edilecektir. Başvuru yapacaklar, “ http://okultanima.yok.gov.tr ” internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve e-Devlet şifreleri ile sisteme giriş yaparak sorgulama yapabilecek.

 

Yabancılar için yüksek lisans başvuru şartları

Türkiye’de Yüksek Lisans Eğitimi Almak İçin Yabancı Öğrencilerden İstenen Belgeler

  1. Yabancı uyruklu öğrencilerin vatandaşı bulundukları ülke tarafından düzenlenmiş kimlik veya pasaport’ta bulunan kimlik bilgilerinin fotokopisi.
  2. Eksiksiz şekilde doldurulmuş ve imzalanmış Rıza Beyanı.
  3. Türkiye’de lisans eğitimini tamamlayan yabancı uyruklu öğrenciler için; lisans diplomasının aslı veya mezun olunan okul, noter, dış temsilcilikler tarafından onaylanmış sureti.
  4. Lisans Eğitimini yurt dışında tamamlamış öğrenciler için ise; Yüksek Öğretim Kurumu tarafından düzenlenmiş ‘’Okul Tanıma Belgesi’’
  5. Lisans eğitimi boyunca alınan tüm derslerin; ders saatleri, kredileri ve ders notlarını gösteren, onaylanmış ve Türkçe tercüme edilmiş transkript.
  6. Avrupa Birliği üyesi ülkelerden alınan lisans diplomalarının ‘’Diploma Eki’’ aslı veya onaylatılmış ve Türkçeye çevrilmiş hali.
  7. Çifte vatandaşlıkları bulunan öğrenciler lisans eğitimi boyunca öğrenim gördüğü ülkede yaşıyor olduğunu gösteren belge ve pasaportlardaki giriş-çıkış tarihlerini gösteren, işlem görmüş bölümlerin fotokopisi.

 

Yabancılar için yüksek lisans (Master) başvuru şartları 2021

Anahtar kelimeler: Türkiye’de Lisansüstü eğitimi şartları. Yabancılar Türkiye’de sınavsız yüksek lisans okuyabilirler mi? Yabancıların Türkiyede yüksek lisans ve doktora okuma şartları nelerdir? Yabancılar için ALES sınavı şart mı?  Yabacıların yüksek lisans başvurularında yabancı dil şartı aranıyor mu? Yabancılar, yabancı uyruklu öğrenciler, uluslararası öğrenciler. Yüksek lisans doktora uluslararası öğrenci başvuruları 2021. Türkiyede yüksek lisans yabancılar için. Yabancı uyruklu yüksek lisans ücretleri 2021.

Şunlara Bakabilirsin

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Yabancı Öğrenci Ücretleri 2021

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Yabancı Öğrenci Ücretleri 2024

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Yabancı Öğrenci Ücretleri 2024 İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İstanbul’un merkezinde yer alıp, …

27 Yorumlar

  1. SHELLY MAMEDOVA

    Merhaba ben Azerbeycanda bitirdim universiteyi.Turkiyede yuksek lizansa bashvuru yapmak istiyorum online olarak hangi evraklar sartdir gondermem

  2. ben Azerbaycan vatandasiyim turkiyede yasiyorum ozel egtim yuksek lisansi yapmak istyorum nasil bas vuru yapa bilirim?

  3. Qasımova Günay

    Merhaba, ben bioloji okuyorum(IV sınıf). Türkiye’de tezli yüksek lisans eğitimi almam için ALES şart mı???

  4. Merhabalar, ben Bioloji inglizce okuyorum, Turkiyede lisansustu egitim için yine de yabanci dil sinavi gereklimidir? bide butun devlet universiteleri ales mi talep ediyor?

  5. Merhaba ben Vusala çifte vatandaşım lisans eğitimi Bakude aldım şimdi yüksek lisans eğitimimi Turkiyede almak istiyorum.naasil nasıl alabilirim hangi sartlar var öğrenebilir miyim

  6. Merhaba İran’dan laboratuvar bilimleri alanında lisans derecem var. Yüksek lisansıma üniversitenizde devam etmek için daha fazla rehberlik istiyorum teşekkürler

  7. Merhabalar benim Pakistanlı arkadaşım Türkiye’de tıp üzerinden master yapacak bunun için neler yapmalıyız puan lazım mı ya da sınava girmesi lazım mı

    • Merhaba, lisans eğitimini yurt dışında aldıysa Tıpta uzmanlık eğitimi alması için öncelikle denklik belgesi alması gerekiyor.

  8. Habib Rahman Rezayi

    türkiyede yabancı uyruklu öğrenci olup (mülteci) yurt dışında lisansüstü yapabilirler mi?

    • Merhaba, Yurtdışında Lisansüstü eğitimi alabilirsiniz, ancak geçici koruma kimlik sahipleri yurtdışına çıkabilmesi için Göç idaresinden çıkış izni alması gerekiyor.

  9. Merhaba. Eşim Suudi Arabistan vatandaşı. Umm Al Qura üniversitesi mezunu. Türkiye’de Türk dili üzerine yüksek lisans yapmak istiyor. Mümkün mü acaba?

  10. Merhaba ben Muska, afganistanliyim biyoloji mezunuyum şuan Türkiyedeyim. yüksek lisan okumak istiyorum Türkiyede yabancı uyruklardan Ales yada her hangi bir sınavi alınacak mı?
    eğer alınmıyorsa hangi koşulları var?

  11. Merhaba ben çifte vatandaşım bu sene lisan eğitimimi tamamlıyorum ve turkiyede yüksek lisans yapmak istiyorum bizden istenilen koşullar neler ne tavsiye edersiniz

  12. Merhaba iyi günler. Ben Mersin üniversitesi 4 sınıf iletişim fakülitesi gazetecilik bölüm öğrencisiyim. Ben sınavsız ve mülakatsız yükseklisans okumak istiyirum. Böyle bir imkanvarmıdır? Yabancı öğrenciyim!
    Önceden teşekür ederim!

  13. Merhaba bir yakınım Pakistan’dan geldi ve Türkiye’de dil üzerine yüksek lisans yapmak istiyor nasıl yapabilir?

  14. Merheba. Benim ismim Elvin(herkes Alvin diyor) Azerbaycanlıyım. Baküde Sosioloji bölümünde okuyorum. Yüksek lisansı Sosioloji üzerine Türkiyede yapmak istiyorum, ama nasıl olcak bilmiyorum. Sınavsız kabul var mı? Varsa hangi şartlarla? Bunları bilmek istiyorum

    • Merhaba Elvin Bey,

      Türkiye’de bir çok üniversite yüksek lisans başvurularında yurtdışında lisans bitiren Yabancı ve Türk uyruklulardan ALES, GRE, GMAT vb. sınav sonuçları istememektedir. Lisans not ortalamasını kullanarak sınavsız bir şekilde başvuru yapabilmektedirler.
      Ancak bazı üniversiteler Yabancı dil sınavı, bilim sınavı, mülakat vb. yapabilmektedir.

      Daha detaylı bilgi için +90 553 523 4795 whatsapp üzeriyle iletişime geçmekten çekinmeyiniz!

  15. Merhaba. ben Azerbayanda Eczacilik bolumunden mezun oluyorum. Fitoterapi dalinda yuksek lisan yapmak istiyorum. Gano puanim yuksek. Her hangi bir sinava tabi tutulmadadan sadece Gano puanimla okuma sansim varmidir? Var ise ne sekilde olmalidir? Burs sartlari nedir? bu konuda bilgilendire bilirmisiniz. Saygilar.

  16. Merhaba ismim Nuray .Azerbaycan vatandaşiyim Bakü’de oturuyorum.Şimilik İstanbuldayım.Bu sene lise son snıftayım.Diş doktorluk okumak istiyorum.Hangi üniversiteye baş vurmalıyım.Önceden teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir