ODTÜ Yabancı Öğrenci Başvuru Tarihleri

ODTÜ Yabancı Öğrenci Başvuru Tarihleri 2022

ODTÜ Yabancı Öğrenci Başvuru Tarihleri 2022

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) uluslararası öğrencilerin varlığı, üniversite yaşamının vazgeçilmez ve değerli bir parçası olarak son derece önemlidir. ODTÜ, dünyanın dört bir yanından gelen uluslararası öğrencileri ağırlayan zengin ve köklü geleneğini, lisans ve lisansüstü programlarına kayıtlı 2000’i aşkın tam zamanlı uluslararası öğrenci ve her yıl lisans programlarına aldığı 2000’den fazla başvuru ile devam ettiriyor.

Uluslararası öğrenci danışmanları olarak, Türkiye’de ve özellikle de Ankara’da yaşamak ve üniversite öğrencisi olmakla ilgili zorluklar ve bu zorlukları aşma konusunda iyi bir deneyime ve bilgi birikimine sahibiz. Bu birikimle, hem başvuru sürecinde hem de üniversiteye kayıt olduktan sonra binlerce uluslararası öğrenciye danışmanlık yapıyoruz.

OTDÜ ailesinin bir üyesi olmak isteyen bir öğrenciyseniz, bir dakikanızı ayırıp, kabul prosedürü ve uluslararası öğrenciler için gerekli pratik bilgiler hakkında kapsamlı bilgi sağlayan web sitemizi incelemenizi öneririz. Sorularınızın cevabını internet sitemizde bulamıyorsanız, bizimle online ya da telefon yoluyla iletişime geçebilir veya doğrudan ofisimize gelebilirsiniz. Tüm öğrencilere başarılı ve üretken bir yıl diliyoruz.

ODTÜ Yabancı Öğrenci Başvuru Tarihleri 2022

2022-2023 akademik yılı için ODTÜ lisans programlarına uluslararası öğrenci başvuru tarihleri 04.07.2022-22.07.2022.

Türk liselerine denk bir okuldan mezun olan ve aşağıdaki başvuru koşullarını sağlayan yurt dışından öğrenci kabul kontenjanları ile eğitim görmek isteyen öğrenciler lisans programlarında öğrenim görmek için başvuruda bulunabilirler.

ODTÜ Yabancı Öğrenci Başvuru Şartları

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;

1) Yabancı uyruklu olanlar,

2) Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenler.

3) Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçenler / bu durumdaki çift uyruklular.

4)

  • a) 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden TC uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)
  • b) 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanlar (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil)

5) KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar başvurabilir.

 

KİMLER BAŞVURAMAZ?

Adaylardan

1) T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanlar,

2) K.K.T.C. uyruklu olanlar (ortaöğreniminin tamamını (lise) K.K.T.C liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),

3) a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyruklular, (a maddesinin 4 numaralı bendindeki şartları sağlayanlar hariç)

4) Uyruğundan birisi K.K.T.C. olan çift uyruklular (ortaöğreniminin (lise) tamamını K.K.T.C. liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),

5) Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C olan çift uyruklular

başvuramaz.

 

ÖNEMLİ DUYURU: Anne ve/veya babası T.C. vatandaşı olan öğrenciler, doğumla T.C. vatandaşlığına hak kazanmış olurlar. Bu sebeple, öğrencilerin, vatandaşlıklarını daha sonradan tescil ederek T.C. kimliği almış olmaları, başvuru yoluyla T.C. vatandaşı oldukları anlamına gelmemektedir. Bir başka deyişle, anne ve/veya babası T.C. vatandaşı olan öğrenciler, lise eğitimlerinin tamamını K.K.T.C. hariç yabancı bir ülkede almadılarsa ve/veya T.C. vatandaşlığından çıkmadılarsa, uluslararası öğrenci kontenjanlarına başvuru yapamazlar.

UYARI: Ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayan T.C. uyruklu ya da doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyruklulardan, mezun oldukları ortaöğretim (lise) kurumunda örgün eğitim aldıklarını kanıtlayan bir belge sunmalıdırlar.

ODTÜ’de eğitim dili İngilizcedir.

Ancak, lisans başvurusu esnasında İngilizce yeterlik belgesi sunmak mecburi değildir. Aşağıda belirtilen sınav sonuçlarından birine sahip olan öğrenciler, başvuru programının “Ek Belgeler” bölümüne bu belgelerini ekleyebilirler.

Kabul alan öğrencilerden geçerli bir TOEFL, IELTS ya da PTE ACADEMIC sonucu sunamayan adaylar, ODTÜ İngilizce Yeterlik Sınavı’na girebilirler. Bu sınavdan yeterli sonucu alamayan öğrenciler, Temel İngilizce Bölümü’nde bir yıl İngilizce hazırlık sınıfına devam edeceklerdir.

Kayıtlar esnasında geçerli bir İngilizce sınav sonucu sunan öğrenciler (TOEFL, IELTS, PTE ACADEMIC ya da ODTÜ İYS), İngilizce Hazırlık Sınıfı’ndan muaf olacaklar ve doğrudan bölüm derslerini almaya başlayabileceklerdir.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından lisans programlarına yurt dışından öğrenci kabulünde YÖS sınavı yapılmamaktadır. Ayrıca, diğer üniversiteler tarafından yapılan YÖS sınavlarından alınan puanlarla başvuru yapılamamaktadır. ODTÜ tarafından lisans başvurularında kabul edilen sınavlar aşağıdaki listede yer almaktadır. Bu sınav sonuçlarından herhangi birisi başvuru yapmanız için yeterlidir. SAT, QUDURAT, TQDK gibi sınav sonuçlarının geçerlilik süresi iki yıldır. Lise diploması niteliğindeki belgelerin ise geçerlilik süresi ile ilgili bir sınırlama bulunmamaktadır.

Önemli Uyarı: Bulunduğu ülkenin eğitim ve notlandırma sisteminden farklı şekilde eğitim veren okullardan mezun olan öğrenciler, o ülkenin diploması başvuru kriterleri arasında yer alsa dahi başvuru yapamayabilirler. Bu sebeple, bu öğrencilerin erken bir aşamada Uluslararası Öğrenci Ofisi ile iletişime geçmeleri tavsiye edilmektedir. Okul diplomasının kabul edilmeyeceği durumlarda, öğrencinin başvuru yapabilmesi için SAT ya da ACT sınavlarından birine girmesi gerekecektir.

Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi hakkında ayrıntılı bilgi için http://ncc.metu.edu.tr/ adresine bakabilirsiniz.

ODTÜ Yabancı Öğrenci Başvuru Tarihleri 2022

ODTÜ Yabancı Öğrenci Başvuru Kriterleri

SAT Reasoning (SAT1) sınavının “Math” ve “Evidence-Based Reading and Writing (SAT eski versiyonunda Critical Reading)” testlerinden 1600 üzerinden en az 1200 toplam puanı ve Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Programları için bu kritere ek olarak 800 üzerinden en az 680 “Math” puanı almış olmak veya SAT Subject sınavının başvurulan programla ilgili olmak üzere 3 konusundan ortalama en az 700 puan almış olmak (Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve Fen-Edebiyat Fakültesi Fen Bilimleri Programları için konulardan birinin Math 2 olması kaydıyla).
SAT Reasoning (SAT1) sınavının “Math” ve “Evidence-Based Reading and Writing (SAT eski versiyonunda Critical Reading)” testlerinden 1600 üzerinden en az 1000 toplam puanı ve Mühendislik, İktisat ve İşletme programları için 800 üzerinden en az 600 “Math” puanı veya SAT Subject sınavının başvurulan programla ilgili olmak üzere 3 konusundan ortalama en az 600 puan almış olmak.
Uluslararası AL ve ASL Sınavları;
İkisi başvurulan programla ilgili olmak üzere, üç A seviyesi dersinden en az AAB notu almış olmak.
Not 1: Üçten fazla dersiniz varsa bile sadece üç ders hesaplamaya katılacaktır.
Not 2: İngilizce dışında alınan dil dersleri başvuruda kullanılamaz.
İkisi başvurulan programla ilgili olmak üzere, üç A seviyesi dersinden A* ile C arasında not almış olmak.
Not: İki AS seviyesi dersi (Advanced Subsidiary Level) uygun görüldüğü takdirde bir A seviyesi dersi yerine sayılabilir ve bu dersler A seviyesi derslerinden farklı olmak zorundadır.
Uluslararası Bakalorya (IB) Sınavı;
Uluslar arası Bakalorya diplomasından başvurulan programla ilgili en az bir dersten High Level (HL) seviyesi olmak üzere en az 33 puan almış olmak.
Uluslararası Bakalorya diplomasından en az 26 puan almış olmak.
Uluslar arası Bilim Olimpiyatları;
Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) tanıdığı ve katıldığı uluslararası bilim olimpiyatlarından altın, gümüş veya bronz madalya sahibi olmak.
BTEC – QCF Diploma;
Başvurulan programla ilgili dalda minimum DDD notlarına sahip olmak.
Başvurulan programla ilgili dalda BTEC Extended Diploma için minimum DMM, BTEC Diploma için ise minimum D*D* notlarına sahip olmak.
Advanced Placement Test (AP);
İkisi başvurulan programla ilgili olmak üzere, üç Advanced Placement konusundan en az 14 (5,5,4) puan almış olmak.
 İkisi başvurulan programla ilgili olmak üzere, üç Advanced Placement dersinden en az 12 (4,4,4) puan almış olmak.

 

Yukarıda sıralanan uluslararası başvuru kriterlerine ek olarak ulusal başvuru kriterleri için aşağıda linkte bulunan ODTÜ ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BAŞVURU KRİTERLERİ tablosuna bakabilirsiniz.

https://iso.metu.edu.tr/tr/system/files/odtu_iso_kriterler.pdf

 

ODTÜ Yabancı Öğrenci Başvuru Tarihleri 2022

ANAHTAR KELİMLER: METU Yabancı Öğrenci Başvuru Tarihleri 2022. Orta doğu teknik üniversitesi uluslararası öğrenci başvuru tarihleri 2022. METU başvuru 2022-2022. METU uluslararası öğrenci 2022 başvuruları başladı. ÖTDÜ yabancı uyruklu öğrenci başvuru şartları. Odtü yabancı öğrenci kabulü 2022. Yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru ve kayıt kabul yönergesi. Odtü yabancı öğrenci harç ücretleri 2022. Orta doğu teknik üniversitesi lisans programlarına yurtdışından öğrenci kabulü 2022. metu başvuru takvimi 2022. Orta doğu teknik üniversitesi.

 

Ayrıca aşağıdaki linklerden diğer sayfalarımıza göz atabilirsiniz:

İstanbul Üniversitesi Yös başvuru tarihleri 2022

Marmara Üniversitesi Yös Başvuru Tarihleri 2022

Şunlara Bakabilirsin

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Yabancı Öğrenci Ücretleri 2021

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Yabancı Öğrenci Ücretleri 2024

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Yabancı Öğrenci Ücretleri 2024 İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi, İstanbul’un merkezinde yer alıp, …

2 Yorumlar

  1. Selamalekum sizin ünverstenize yabanci ogrenici gelmek istardi kabul mektubu almam lazim yardamci olabilirmisiniz

  2. BenimAdim Gulya Benim hayyalim hemşire olmak öğretmen olmaklgyym var ve benim okulla okumak ve sevgillim bile evlenmek hayyalim var😢

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir