Almanyadan araba getirmek

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek Mümkün mü

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek Mümkün mü? Evet, yurtdışından araba getirmek mümkün. Bu Yazımızda sizlere yurtdışından araç getirmenin şartları, kimler yurt dışından araba getirebilir?  Yurtdışından getirilen araç türkiyede ne kadar kullanılabilir? Yurt dışından otomobil getirmenin vergileri nelerdir. Yurtdışından Türkiye’ye kaç araç getirilebilir? Araç getirmek için yurt dışında ne kadar süre kalınması gerekiyor gibi sorulara detaylı cevap vereceğiz.

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek Mümkün mü?

Kimler Yurtdışından Araba Getirebilir?

Yurtdışından pek çok kişi Türkiye’ye arama getirmek istiyor. Yurtdışından araba getirmek, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının veya Türkiye’de ikamet izni bulunan yabancıların yapabildiği bir işlemdir. Bu araçlar Türkiye’de kayıtlı olmadığından dolayı yabancı plakalı araç olarak kayıtlara işlenmektedir. Ancak, bu işlem için bazı şartlara uyulması gerekir.

Yurtdışından araba getirmenin şartları

  • 185 gün şartı: Türkiye’de ikamet eden kişilerin yurtdışında en az 185 gün kalmış olması gerekir. Bu sürenin hesaplanmasında, kişinin son bir yıl içerisinde yurtdışına giriş-çıkış yaptığı tarihler göz önünde bulundurulur.
  • Oturma izni şartı: Aracın satın alınacağı ülkede oturma izninin olması veya o ülkenin vatandaşı olması gerekir.
  • Aracın kayıtlı olduğu ülke şartı: Aracın, Türkiye’nin Gümrük Birliği üyesi veya Gümrük Birliğine eşdeğer muamele gören bir ülkede kayıtlı olması gerekir.
  • Aracın teknik özellikleri şartı: Aracın, Türkiye’de tescil ve trafiğe elverişli olması gerekir.
  • Vize şartı: Aracın sahibi yabancı uyrukluysa Türkiye’ye giriş için geçerli bir vizesinin veya ikamet izninin olması gerekir.

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek Mümkün mü?

Yurtdışından Emekli Olanlarda 185 Gün Şartının Aranmayacağı Haller

  • Yurtdışından emekli olan ve emeklilik tarihinden sonra Türkiye’ye ilk defa getireceği taşıt için, yurtdışında yerleşik olma koşulu (taşıt getirilmek istenilen tarihten geriye doğru son 1 yılda 185 gün fiilen yurtdışında bulunma) aranmaz.
  • Yurtdışından emekli olan ve 730 günlük sürenin tamamını kullanmadan taşıtıyla yurtdışına çıkan emekliler, kalan süreden faydalanmak üzere, süresi içerisinde olmak kaydıyla yeniden taşıtlarıyla Türkiye’ye girmek isterlerse, bu kişilerden yurtdışında yerleşik olma koşulu aranmaz ve taşıtlarına kalan süre verilerek girişlerine izin verilir.

Yurt dışından getirilen araçlar için vergi ödeniyor mu? Yabancı plakalı araç

29/9/2009 tarihli ve 2009/15481 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 1. maddesine göre, Türk vatandaşları veya Türkiye’de ikamet izni olan yabancılar, yurtdışında yerleşik olup Türkiye’ye geçici olarak gelmek üzere taşıtlarını getirebilirler. Bu taşıtlar, Türkiye’de 2 yıl (730 gün) süreyle geçici olarak trafikte kullanılabilir.

Yurt dışından getirilen araçlar için vergi ödeniyor mu? Yabancı plakalı araç

Bakanlar Kurulu Kararı’nın Karar’ın 2. maddesine göre, geçici olarak getirilen yabancı plakalı taşıtlardan KDV ve ÖTV alınmaz.

Yurtdışından araba getirmenin avantajları

Türkiye’de bulunmayan model veya donanım özelliklerine sahip araçlara sahip olunabilir.

Yurtdışında daha uygun fiyatlara araç satın alınabilir.

Yabancı Plakalı Araç Türkiye’ye Girişte Gerekli Belgeler

Türkiye’ye girişte gümrük memurunca aşağıdaki belgeler aranır:

  • Taşıtın yurtdışında kayıtlı olduğunu gösteren belge (ruhsat): Taşıtın yurtdışında kayıtlı olduğunu gösteren belge olarak, taşıtın ikamet edilen ülkedeki tescil belgesi (ruhsat) veya benzeri bir belge kabul edilir.
  • Taşıtı getiren kişinin sürücü belgesi: Taşıtı getiren kişinin sürücü belgesi, taşıtın cinsine ve sınıfına uygun olmalıdır.
  • Yurtdışında ikamet ettiğini gösteren belge: Taşıtı getiren kişinin yurtdışında ikamet ettiğini gösteren belge olarak, pasaport, kimlik belgesi veya oturum izni kabul edilir.
  • Türkiye’de geçerli trafik sigorta poliçesi: Taşıtın Türkiye’de geçerli bir trafik sigortası poliçesi olmalıdır.
  • Kişinin kimlik belgesi: Taşıtı getiren kişinin kimlik belgesi olarak, pasaport veya kimlik belgesi kabul edilir.
  • Yurtdışından emekliler için konsolosluk veya elçilik onaylı Türkçe tercümeli emeklilik belgesi: Yurtdışından emekli olan kişilerin, emekli olduklarını gösteren belgenin konsolosluk veya elçilik tarafından Türkçeye çevrilmiş ve onaylı bir kopyasını ibraz etmeleri gerekir.
  • Durumuna göre geçerli bir vekaletname veya kira sözleşmesi: Taşıtı başkası adına getiren kişilerin, bu kişinin adına düzenlenmiş geçerli bir vekaletname veya kira sözleşmesini ibraz etmeleri gerekir.
  • Tüzel kişiliğe ait taşıtları getirecek kişilerin şirket ortağı veya çalışanı olduğunu gösterir noter veya konsolosluk onaylı Türkçe tercümeli belge: Tüzel kişiliğe ait taşıtları getirecek kişilerin, bu şirketin ortağı veya çalışanı olduğunu gösteren belgenin noter veya konsolosluk tarafından Türkçeye çevrilmiş ve onaylı bir kopyasını ibraz etmeleri gerekir.

Taşıtların Gümrük Kayıt İşlemleri Ücretsizdir.

Türkiye’ye Yabancı Plakalı Arabayla Girişlerde Bir Aylık Süreden Kimler Yararlanabilir?

  • Daha önce taşıtla yapılan girişlerde verilen sürenin tamamının kullanılması veya yurtdışında ikamet etme koşulundaki 185 gün şartının sağlanmaması durumlarından birinin veya her ikisinin birlikte olması halinde, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişilerin bu ülkelerde adlarına kayıtlı taşıtlarına bir ay süre verilir.
  • Bu süre, Türkiye’ye giriş esnasında verilir ve tek seferde kullanılır.
  • Hâlihazırda taşıtıyla Türkiye’de bulunanlar ile Türkiye’ye giriş yapılmak istenilen tarihten geriye doğru 365 gün içerisinde söz konusu bir aylık süre verilmiş kişiler bu haktan faydalanamaz.
  • Bir aylık süreden yararlanacakların, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerine ait pasaport, kimlik, oturum izni vb. evrak ile ikametlerini belgelendirmeleri gerekmektedir.

Kalan Süreden Nasıl Yararlanılır?

  • Yurtdışında yerleşik kişiler, Türkiye’ye giriş tarihinden geriye doğru son 185 gün içinde taşıt getirmişse, kullanılan süreler 730 günden düşülür ve kalan süre verilir.
  • Yabancı uyruklu kişiler (oturma izni veya mavi kart sahibi olanlar hariç), Türkiye’ye giriş tarihinden geriye doğru son 180 gün içinde taşıt getirmişse, kullanılan süreler 90 günden düşülür ve kalan süre verilir.

Sonuç olarak, yurtdışından araba getirmek, Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşları veya Türkiye’de ikamet izni olan yabancılar için bazı şartlara tabi olan bir işlemdir. Bu işlem için gerekli şartları yerine getiren kişiler, yurtdışından istedikleri aracı rahatlıkla Türkiye’ye getirebilirler.

Yurtdışından Türkiye’ye Araba Getirmek Mümkün mü?

Bir Başka Kişiye Ait Araba Türkiye’ye Getirilebilir mi?

Başkalarına ait olan yabancı plakalı taşıtların vekâletname veya kiralama yoluyla Türkiye’ye getirilebilmesi aşağıdaki durumlarda mümkündür:

  • Hem vekâleten taşıtı getiren kişi hem de taşıt sahibinin Türkiye Gümrük Bölgesi dışında ikamet etmesi,
  • Taşıtın, getiren kişinin ikamet ettiği ülkede kayıtlı olması,
  • Taşıtın, getiren kişinin ikamet ettiği ülkede kayıtlı olması
  • Kiralanmak suretiyle getirilen taşıtlar için kira sözleşmesinin bulunması.

Yukarıda belirtilen şartları sağlayan kişiler, taşıtı Türkiye’ye getirebilir.

Yabancı Plakalı Araç Vekâletname ile Yurtdışı Edilebilir mi?

Evet, yabancı plakalı taşıt, geçerli bir vekâletname yoluyla yurtdışı edilebilir.

Vekâletname ile taşıtın yurtdışı edilebilmesi için aşağıdaki şartların tamamının sağlanması gerekmektedir:

  • Geçerli bir vekâletnamenin ibrazı: Vekâletname, aracın yurtdışı edilmesine yetki veren, noter onaylı veya konsolosluk veya elçilik tarafından tasdik edilmiş bir belge olmalıdır.
  • Taşıtı yurtdışı edecek kişinin yurtdışında yerleşik olması: Vekâletnameyi veren ve vekâletnameyi alan kişilerin yurtdışında ikamet etmesi gerekmektedir.
  • Vekâlet veren ve vekâlet alan kişilerin gümrük idaresine birlikte müracaatı: Vekâletnamenin noter onaylı veya konsolosluk veya elçilik tarafından tasdik edilmiş olması durumunda, vekâlet alan kişinin tek başına gümrük idaresine müracaatı yeterlidir. Aksi takdirde, vekâlet veren ve vekâlet alan kişilerin birlikte gümrük idaresine müracaatı gerekmektedir.

Vekaletname ile yurtdışına çıkarılacak taşıtların işlemleri, haklı sebeplerin haricinde taşıtın yurtdışına son çıkış tarihinden 15 gün önce yapılır.

Sonuç olarak, yurtdışından araba getirmek, Türkiye’de yaşayan Türk vatandaşları veya Türkiye’de ikamet izni olan yabancılar için bazı şartlara tabi olan bir işlemdir. Bu işlem için gerekli şartları yerine getiren kişiler, yurtdışından istedikleri aracı rahatlıkla Türkiye’ye getirebilirler.

 

Ayrıca aşağıdakı sayfalarımıza bakabilirsiniz:

Yurtdışında Lise Okuyan Türk Öğrencilere Türkiye’de Sınavsız Üniversite Mümkün mü?

Türkiye’de Sınavsız Lise Diplomasıyla Öğrenci Alan Üniversiteler 2023

Şunlara Bakabilirsin

Türkiyenin en iyi üniversiteleri

Türkiyenin en iyi üniversiteleri

Türkiyenin en iyi üniversiteleri listesi her sene güncellenmekte. Dünyanın en iyi üniversitelerinin sıralandığı Times Higher …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir